Svenska Djurskyddsföreningen har arbetat för djuren i över 130 år och är en av Sveriges äldsta djurskyddsföreningar. De utvecklar och värnar om framtidens djurskydd och arbetar konstant för att förbättra djurens levnadsvillkor i samhället.
Johan Beck-Friis är Svenska Djurskyddsföreningens generalsekreterare sedan 1,5 år tillbaka. Han har arbetat med djurskyddsfrågor i över 30 år och är veterinär i grunden.
”Det är ett mycket givande arbete och det är verkligen stimulerande att nu få jobba med djurskyddsfrågor på heltid. Det är ett aktivt jobb då det kommer upp nya frågor hela tiden. Vi arbetar just nu med att stoppa de långa djurtransporterna runt om i Europa.” säger Johan.
Internationella samarbeten
Det finns alltid någonting att arbeta för kring djurskyddsfrågor och organisationen jobbar för att få igenom lagar och regler inte bara i Sverige utan även i Europa.
”Vi arbetar just nu med att stoppa de långa djurtransporterna runt om i Europa. I Sverige har vi en åtta timmars gräns så den lagen vill vi få igenom i hela Europa. Och vi vill att myndigheter gör fler och mer noggranna kontroller.”
Svenska Djurskyddsföreningen ingår i ett stort samarbete i Europa med liknande organisationer. Företrädare för samarbetet är Eurogroup for Animals som sitter i Bryssel.
”Idag måste man jobba internationellt eftersom vi har ett öppet Europa. Kommunikation, transporter och affärer sker över landsgränserna och då måste även alla länder ha samma regler kring detta. En svensk angelägenhet är nu en europeisk angelägenhet!”
Arbete för sällskapsdjur
Många av dagens hundraser avlas mot allt mer extrema utseenden såsom trubbnosighet, överskott av hud, extremt korta ben med mera. Detta kan skada hunden och ge den svårigheter att kunna leva och verka naturligt. Djurskyddsföreningen arbetar för att stoppa denna extremavel av både hundar och katter. Ett annat aktuellt projekt kring husdjur som de arbetar med är att införa obligatorisk ID-märkning och registrering av alla katter.
På lantbrukssidan jobbar organisationen bland annat med att förlänga tiden som griskultingar ska få vara kvar hos sin mamma. Jordbruksverket har sänkt tiden till 3 veckor och Djurskyddsföreningen arbetar nu för att man ska återinföra tiden om 4 veckor som gällde tidigare.
Stötta forskningen och bidra
Eftersom Djurskyddsföreningen är en ideell organisation är ekonomiskt stöd helt avgörande för att kunna föra arbetet kring djurens rättigheter framåt. Djurskyddsföreningen själva stödjer bland annat djurskyddsfrämjande forskning.
Som privatperson kan du stödja Djurskyddsföreningen genom att Bli medlem, då bidrar du till det viktiga djurskyddsarbetet och du får även medlemstidningen Djurens Värld hemskickad 4 gånger om året. Du kan även skänka en gåva.
Det ekonomiska stödet har bland annat resulterat i att Djurskyddsföreningen har möjlighet att ge veterinärvård till hemlösas djur 2 gånger om året. Och ju fler som bidrar desto bättre framtid kan organisationen skapa för alla djur.