Tältet är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Vissa har mer än rejälare och robustare tält som kan användas vid olika turer och väderförhållanden. Ska du å andra sidan bara tälta på fina sommardagar, räcker det med ett enklare tält. Här går vi igenom de olika tältsorterna och vad som är viktigt att tänka på vid val av tält.
Gemensamt för alla bra tält är att de ska vara lättmonterade och ha slitstarka vävar som skyddar mot solljus och vatten. De bästa tältbågarna är tillverkade i aluminium. Sömmarna behöver vara slitstarka för att tåla hårda vindar. Det är även viktigt att tältet andas. Något som annars kan märkas på varma sommarkvällar då tältet blir som en bastu.
Tunneltält
Ett tunneltält består oftast av två eller tre parallella bågar som håller upp tältduken. Fördelarna med tunneltält är att de är enkla att sätta upp. De väger också lite i förhållande till dess storlek. Nackdelen med tunneltält är att tältväven tenderar att börja hänga i hård vind och när de blir blöta av regn och kondens.
Kupoltält
Kupoltält är en vanlig variant i Sverige. Tältduken hålls uppe av två eller tre stycken bågar som spänns tvärs över tältet. Vanligtvis består tältet av både inner- och yttertält. Fördelen med kupoltält är att den ofta är självstagande och det krävs få tältpinnar. Tack vare de korslagda stängerna klarar tältet även kraftiga vindar. Formen gör att vindriktningen inte spelar någon roll då det är format på samma sätt oavsett riktning. Takhöjden är en fördel för den långa camparen då det är ett av tältsorterna som ger bäst sitthöjd.
Familjetält
Familjetält är utmärkt när många personer ska campa tillsammans.